Az új ideiglenes „I” rendszám típusok és ügyintézés

kék bmw

A kormány döntése értelmében az ideiglenes „I” és az állandó rendszámtáblák is változtak. Megszűnt az „M”, a „Z”, a „P” valamint az „E” rendszám is. Ezeket váltja az egységesített „I” jelzés.

Az „M” betű a magajáró mezőgazdasági erőgépeket jelöli, mint például:

  • a magajáró mezőgazdasági és erdészeti betakarító gép (arató-cséplő gépek, szecskázó gépek, cukorrépa betakarító gépek, zöldségbetakarító gépek, szőlőkombájnok, fakombájnok és erdészeti kiközelítők)
  • a magajáró műtrágya- és szervestrágya szóró gép
  • a magajáró permetezőgép
  • a speciális magajáró eszközhordozó alváz
  • a mezőgazdasági tevékenységre alkalmazandó magajáró rakodógép

A fent említett gépek 25 km/óránál gyorsabb sebességgel nem tudnak haladni, illetve megengedett legnagyobb sebességét a típusbizonyítvány, valamint a közlekedési hatóság 25 km/óra értékben határozta meg.

„Z” betűs ideiglenes rendszámtábla azon gépjárművekre igényelhető ki, amelyek:

  • külföldön kiállított okmányokkal rendelkeznek,
  • Magyarországon nem kerültek forgalomba helyezésre,
  • belföldön kerültek megvásárlásra, azonban itthon forgalomból kivonásra kerültek külföldre való értékesítés céljából

A „P”-rendszám, azaz próbarendszám egy olyan speciális rendszám típus, amely a még nem forgalomba helyezett vagy ideiglenesen a forgalomból kivont járművek esetében használható, például tesztelés, próbaút, műszaki vizsga, vagy a szervízbe szállítás erejéig. A P-rendszámot magánszemélyként nem használható, a cégek, egyéni vállalkozások esetében is tevékenységi körhöz kötött az alkalmazása. 

Az „E” rendszám olyan EU-n kívülről származó járművekre adható ki, amelyek rendelkeznek Magyarországon érvényes műszaki vizsgával, de a magyarországi forgalomba helyezésük még nem történt meg. A műszaki vizsga meglétét a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított Műszaki Adatlappal kell igazolni a rendszám igénylése során.

Az “I” rendszám ügyintézése minden esetben igencsak nehézkes és bonyolult. Jogszabályok tömkelege és ügyintézések sora nehezedhet a vállára. Amennyiben Ön nem szeretne a biztosítással bajlódni, órákig sorban állni a kormányablakban, szívesen mellőzné a kusza szabályzatok kiismerését, biztosra akar menni, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Teljes körű ügyintézést biztosítunk az új ideiglenes „I” rendszámok igénylésének lebonyolításához.

Első lépésként vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén:

Telefonszámaink: +36 72 569 285 / +36 20 3222 111

E-mail címünk: ugyintezes@at-iroda.hu

Oszd meg MOST!

Kategóriák

Közösségi média

Új cikk

partnereink

Magyarországon 13 biztosítótársaság kínál KGFB biztosítási terméket, biztosítópartnerünkön keresztül 12 társasággal kapcsoltban és együttműködésben vagyunk.

További cikkek

Kapcsolódó bejegyzések

Karácsony

Decemberi nyitvatartás 2023.

Kedves Ügyfeleink! 2023. december 21-én 12 óráig van ügyfélfogadás. 2023. december 22  –  2024. január 2-ig szabadságolás miatt a 106-os irodában nem lesz gépjármű ügyintézés.

kormányablak

Szünetel az ügyintézés a kormányablakban 2023.05.30-án

Figyelem!Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy megújítja a Belügyminisztérium az országos járműnyilvántartást, ezért 2023. május 30-án, kedden az ország legtöbb kormányablakában és okmányirodájában informatikai átállás miatt nem